Skoleakvariet
- en lidt mere detaljeret vejledning i at anlægge og drive smukke akvarier i biologisk balance
Udfordringen ligger i at kunne opbygge - og ikke mindst vedligeholde - et smukt og spændende akvarium i biologisk balance.
Hvad skal vi bruge af materialer?
-
et akvarium (rens og pus glasset forsigtigt og find dækglas hvis lampen ikke dækker akvariet helt)
-
akvariegrus (skyl det grundigt; til skyllevandet er helt rent)
-
akvarielampe (gør den ren og tæt eventuelle huller i den)
-
akvarieplanter: for eksempel Hornblad, Vandpest, Vallisneria og Cryptocoryner
-
papir til baggrund (madpapir) og til plancher
-
diverse dekorationsmaterialer:
o
sten fra naturen (ikke store sten (max. som en knyttet hånd), ikke skarpe sten og ikke kalksten)
o
rødder (ikke fra naturen, men fra kassen i naturværkstedet)
-
et tænd-sluk-ur med en dagslængde på 12 timer
Derudover kan man få brug for:
- vandtestsæt (ligger under det sorte bord)
- ketchere (står bag døren)
- plastikakvarier med røde/blå låg til at transportere dyr hjem i
- hvide plastikbakker til at se og sortere i de fangne dyr
- små fiskenet (i kasse under sorte bord)
- rudeskrabere (i kasse under sorte bord)
- håndbøger ( i reolen med håndbøger)
- farver og tush’er
Start med at rengøre tomme akvarier forsigtigt med vand og børste. Hvis I må bruge sulfo så skal det skylles omhyggeligt væk bagefter. Fjern kalkpletter på ruder og dækglas med lidt eddike eller sprit.
Vær meget omhyggelige med at akvariet kommer til at stå på et plant, rent (uden småsten!) underlag; læg om muligt et underlag af flamingo ol. under akvariet.
Fyld rent, skyllet grus forsigtigt i bunden (ikke ridse eller knække glasset) – gruset skylles igennem en si indtil skyllevandet er helt rent. Brug kun een slag grus (samme størrelse og farve) og undgå helt at blande forskelligt grus, så vi kan bruge det igen en anden gang. Læg gruset så det skråner pænt op fra forruden og mod bagruden. Fyld akvariet med vand fra hanen til vandet står cirka 10 cm fra kanten. Vandet skal være cirka 20 –24 grader varmt: De planter vi bruger kræver vandtemperaturer mellem 20 og 30 grader, så lad være med at lægge ud med at ødelægge dem ved at komme dem i koldt vand...
Hvad skal der bruges af teknisk udstyr?
Hvad angår teknisk udstyr kan vandhulsakvarier køre uden brug af varmelegeme og filter, fordi de smådyr I skal befolke akvarierne med hverken griser ret meget eller har et stort iltforbrug - men hold øje med temperatur og ammonium-indholdet (indikator for forureningsgraden i akvariet) i vandet og hvis den første falder under cirka 20 grader og der kommer målbare mængder af det sidste så må vi overveje at skifte noget af vandet eller koble mere teknik på for at bevare den økologiske balance i systemet. Målet er dog hele tiden at få økosystemerne til at balancere med brug af så lidt teknik som muligt.
Tropiske akvarier kræver varmelegemer, filtre og lys for at se smukke og og fungere optimalt. Husk at tjekke udstyret omhyggeligt igennem, både hvis i overtager et etableret akvarium og hvis I etablerer et nyt. Sørg for, at udstyret er rent, fungerer og placeres på en så diskret og praktisk måde som muligt.
Hvordan får vi det til at se smukt ud?
Når der er styr på det tekniske skal akvariet indrettes med planter, sten og rødder. Lav først en plan for indretningen, for eksempel ved at skitsere (tegne) en grundplan + et kig gennem akvariets forrude. Læs reglerne for æstetik her nedenunder og prøv Jer frem til I synes at det ser smukkest ud.
Et akvarium opleves ligesom en tekst fra venstre mod højre; der skal ske noget der fanger øjet (f.eks. en trærod eller en smuk sten) i det gyldne snit i akvariets længdeakse. Det gyldne snit er enten
1) akvariets længde i cm divideret med phi (1,618); hvis man for eksempel vil placere en trærod i det gyldne snit i et 80 cm langt akvarium, så skal den placeres 80: 1,618 = 50 cm henne ad forruden, regnet fra det venstre hjørne.
2) akvariets forrude delt op i 9 lige store felter (3 kolonner og 3 rækker). De steder hvor linierne krydser hinanden kaldes også for det gyldne snit og er de bedste steder til at placere de smukkeste planter, sten og rødder som I har .
Planter, sten (selvfundne) og trærødder (købte) placeres grundlæggende således: Små planter forrest, store planter bagved og i siderne. Planterne plantes i få store grupper, med et ulige antal planter i hver gruppe. Det er også smukt med en variation mellem grupper af planter og åbne pladser eller områder i akvariet.
Kunsten at skabe smukke akvariemiljøer er for eksempel blevet udviklet af japaneren Takashi Amano; jeg vil anbefale at finde nogle af hans billeder på nettet og lade sig inspirere af dem.
Brug kun tropiske akvarieplanter i akvarierne – kom altså ikke planter, mudder eller trærødder fundet i vandhuller ude i naturen i akvariet, men kun dyr herfra – ellers bliver det for vanskeligt at holde styr på den biologiske og æststiske balance i akvariet.
Tag gerne en tur på stranden med venner eller familie i weekenden for at finde nogle smukke sten til jeres akvarium. Når akvariet er indrettet bedst muligt med planter, sten og rødder kan I vælge at hælde et par kopfulde vand fra en dam i akvariet: Derved poder I akvariet med de kvælstofomsættende bakterier, der er nødvendige for at få kvælstofkredsløbet – og dermed næringsstofbalancen – til at fungere. Så fyldes akvariet næsten helt op til randen med postevand og der sættes lyskasse eller dækglas på. Akvarielampen tilsluttes et tænd-sluk ur med en daglængde på 12 timer.
Til sidst laves en passende baggrund af malet madpapir, pap, karton eller hvad I nu måtte foretrække. Meningen med baggrunden er dels at undgå at man ser lige igennem akvariet og ind på tapet, ledninger mv. og dels at kompensere for at vandet i akvariet ”sluger” en stor del af den faktiske dybde i det, således at det let kommer til at se smalt ud.
Prøv at lave baggrunden i ”undervandsfarver” – afdæmpede grønne, grå og brune nuancer. Sandsynligvis virker det bedst med utydelige og udflydende mønstre frem for egentlige tegninger af rødder, blade – eller måske er netop en kombination af dette det bedste og smukkeste? Man kan også lave en baggrundskasse monteret med tagrør, trærødder ol. i. Endelig kan I også overveje at placere et spejl bag akvariet, således at dettes indhold af planter mv. dobles op.
Et akvarium, hvor der vokser tær med alger på ruderne eller imellem planterne ser sjældent smukt ud. Rens omhyggeligt og forsigtigt (ikke ridse!) akvariet for trådalger imellem planterne og for alger på ruderne, som minimum på forruden.
Hvordan opretholder man den biologiske balance i akvariet?
Hvert team laver en serie målinger af vandkvaliteten i akvariet. Som jeg vil gennemgå i de teoretiske oplæg så kan man sige at der er en god vandkvalitet/økologisk balance i akvariet når
-
KH (karbonat-hårdheden) ligger mellem 4 og 12
-
PH (syre-baseligevægten) ligger mellem 6,5 og 7,5
-
CO2 (kuldioxid) indholdet ligger mellem 10 og 30 milligram/liter
-
NH4+ (ammonium) er 0
-
No3- (nitrat) er 0
Mål disse 5 faktorer jævnligt igennem forløbet og skriv tallene op i logbogen. I kan også overveje at offentliggøre tallene på en gul klæbeseddel på akvariet – ligesom butikkerne skal gøre med fødevarekvaliteten
J
...
Mængden af CO2 i vandet findes lettest ved at aflæse den i en tabel, der viser sammenhængen mellem KH, pH og CO2. Der ligger sådan en tabel på Tropica’s hjemmeside, se
www.tropica.dk
: Klik på Akvaristik i menulinien foroven, klik dernæst på Vandplanternes biologi i menulinien i højre side, så kommer der en række underpunkter frem, hvoraf I vælger CO2 i ferskvand.
Hold specielt øje med PH-værdien i økosystemet, når I har fået det indrettet og sat i gang. Kort fortalt er historien, at hvis PH stiger over 7, så omdannes en del af den i sig selv relativt harmløse forureningsindikator ammonium til den giftige gasart ammoniak, hvorfor man i så tilfælde må gribe til at skifte noget (1/4, evt. op til 1/3) af vandet for at bevare den økologiske balance i det.
Det er i det hele taget en god ide jævnligt at skifte 1/4 af vandet i akvariet ud med frisk vand af samme temperatur - for at opretholde en optimal kemisk balance og for at de ser så smukt som muligt ud.
Ligeledes fjernes døde blade, foderrester og ekskrementer jævnligt fra bunden.