Videnskab på nettet
Hvor finder jeg videnskabelige kilder til viden om sundhed på internettet?
http://www.bibliotekernesnetguide.dk
er bibliotekernes portal til internettet; det vil sige, at der sidder folk og finder de bedste websteder på nettet for en, så man i stedet for at søge bredt og blindt via Google kan søge snævert og målrettet indenfor de emner man søger viden om.
http://bibliotek.dk
er bibliotekernes sted på nettet, hvor man kan søge og bestille bøger, artikler, film og også her finde links til hjemmesider. Stedet har også en biblioteksvagt, som man kan maile til døgnet rundt og få meget kvalificeret hjælp til at finde gode materialer.
http://www.videnskab.dk
Er efter min (og mange andres; den har bl.a. vundet en pris for bedste websted) vurdering det bedste websted på nettet, når man vil finde letforståelig, aktuel og videnskabelig viden indenfor en række områder.
www.altomkost.dk
Statens (fødevaredirektoratets) officielle kostvejledninger til borgerne. Vandt sidste år prisen for bedste ”tværgående portal” blandt Videnskabsministeriets ”Bedst på nettet”-priser. Meget interaktiv med en del test, søgefunktion og nyhedsbrev. Formodentlig baseret på videnskabelige kilder.
www.foodoflife.dk
Københavns universitets prisbelønnede formidlingsside om sundhedsvidenskab.
http://scholar.google.dk/
er søgemaskinen Googles særlige afdeling for søgning i videnskabelige databaser.
Hvis man for eksempel søger på ”D-vitamin som kosttilskud” får man en liste over tidsskrifter, hvor dette emne er behandlet, blandt andet i ”Ugeskrift for læger”.
Artiklerne kan enten læses som html eller pdf-fil. Først i artiklerne er der som oftest et resume, hvor man kan få et hurtigt overblik over resultaterne i artiklen.
Hvis man kan søge på engelsk kan man selvsagt søge i meget større databaser.
Hvis man f.eks. søger på ” vegetarians life length” kan man finde en undersøgelse af amerikanske syvendedagsadventister, der bl.a. pga. deres vegetariske kost i gennemsnit lever godt 7 år (mænd) eller godt 4 år (kvinder) længere end sammenlignelige befolkningsgrupper.
Hvis man for eksempel søger på ”health of vegetarians” kan man finde noget kaldet ”The Oxford vegetarian study” fra tidsskriftet ”The american journal af clinical nutrition”.
I dette resume står der bl.a. at vegetarer generelt har et bedre helbred end kødspisere (også når der korrigeres for rygning, BMI og social klasse) og at der mangler yderlige forskning i området.
Man kan også finde et resume (på engelsk hedder det et Abstract) fra Cambridge University, der konkluderer at vegetarer ikke er sundere end kødspisere.
Hvis man vil vurdere hvilken undersøgelse der er mest pålidelig må man se nærmere på, hvor den er publiceret og hvordan den er lavet.
Man kan også se på hvad andre artikler siger, f.eks. siger en undersøgelse af 11.000 personer som man fulgte i 17 år (samme søgeside) at vegetarernes dødsrisiko er halveret.
Endelig kan man være heldig (eller dygtig) og finde et såkaldt ”review”, som er en videnskabelig artikel, der har gennemgået alle de videnskabelige artikler som er lavet om emnet i en årrække, og som på baggrund af alle artiklerne forsøger at samle op og konkludere på området.
www.si-folkesundhed.dk
Statens institut for folkesundhed.
Man kan abonnere på et nyhedsbrev om ugens tal om folkesundhed og finde en lang liste over gamle nyhedsbreve/emner på hjemmesiden. Godt udgangspunkt for at lægge nogen statistiske fakta frem, som folk kan forholde sig til...
www.netdoktor.dk
En stor og veletableret lægefaglig database med en lang række emner, spørgsmål og svar og lidt test. Formodentlig hovedsagelig baseret på videnskabelige kilder.
http://www.iform.dk/
En stor og interaktiv hjemmeside, også for andre end abonnenter. Mange artikler, test og praktiske, folkelige råd. Formodentlig baseret på videnskabelige kilder; henviser selv til et panel af ”eksperter”.